Η ομαδα RMEI του ΑΠΘ στο ΜΑΡΑΚΕΣ


Νέα της Πολυτεχνικής
Τρίτη 06, Ιουνίου 2017 09:59

H oμάδα «πρεσβευτών της Μεσογείου» του ΑΠΘ στο Μαρρακές του Μαρόκου

Στις 7 – 10 Μαΐου έλαβε χώρα το 6 o Michelangelo Workshop, με θέμα

«Mobility and Connectivity vs Inequalities, a shared vision of the Mediterranean future without radicalization.»

στην πόλη Μαρακές στο Μαρόκο.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από μια τετραμελή ομάδα φοιτητριών, η οποία αποτελείτο από την Ελεάννα Γραμματοπούλου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής), την Ευγενία Δημητρίου (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής-Ομάδα RE-ESTART), τη Φιλοθέη Καπλάνη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής-Ομάδα CHEMCAR) και την Κατερίνα Χατζήσαρη (Νομική Σχολή-Triple Helix), υπό την επίβλεψη της Αναστασίας Ζαμπανιώτου, καθηγήτριας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Michelangelo Workshop είναι μια ετήσια συνάντηση φοιτητών της Μεσογείου που αποσκοπεί στην ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων σε θέματα επιστήμης, μηχανικής, καινοτομίας, τέχνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πολιτισμού. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του RMEI, Réseau Méditerranéen des Ecoles d'Ingénieurs et de Management, και του GAMe, Giovani Ambasciatori Mediterranei, για τη δημιουργία και τη διάδοση ενός κοινού Μεσογειακού οράματος, που θα αφορμάται από τις κοινές ρίζες και θα προσβλέπει στην από κοινού ανάπτυξη των χωρών της Μεσογείου.

Στα πλαίσια του Workshop παρουσιάστηκαν από τις φοιτήτριες του ΑΠΘ οι καλλιτεχνικές και εθελοντικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή της ομάδας Furiozi στον διαγωνισμό AIChE Chem-E-Car Competition του Τμήματος χημικών Μηχανικών και η δράση της εθελοντικής ομάδας The Triple Helix Aristotle. Όσον αφορά την παγκόσμια φοιτητική ομάδα The Triple Helix Aristotle, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Κατερίνα Χατζήσαρη (chapter leader) και Ελεάννα Γραμματοπούλου (Human Resources), παρουσιάστηκε η καινοτόμα δράση της, το innovation lab, το οποίο έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέσω του Innovation Lab οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιτυχημένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και γενικά ανθρώπους που έχουν καινοτομήσει, έτσι ώστε να μάθουν μέσα από την εμπειρία τους, να εμπνευστούν και να παρακινηθούν να ξεκινήσουν το δικό τους start up. Συγκεκριμένα τα έτη 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν 13 innovation labs τρίωρης διάρκειας, μέσα από τα οποία οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τεχνολογικά θέματα, για τον τρόπο διαχείρισης αναδυόμενων προβλημάτων και υπέρβασης των εμποδίων, ενώ στο τέλος κάθε lab είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την δικιά τους ιδέα, έτσι ώστε να δεχθούν συμβουλές τόσο από τους καταξιωμένους ομιλητές όσο και από το ακροατήριο. Τα αποτελέσματα αυτά του Innovation Lab by The Triple Helix Aristotle θα παρουσιαστούν στο International Conference on Entrepreneurship, Innovation and Regional Development , όπου υπεβλήθη σχετικό poster που επιμελήθηκαν ο Φώτης Χατζήσαρης, ιδρυτής του Τhe Triple Helix Aristotle, και η καθηγήτρια του τμήματος Χημικών Μηχανικών, Αναστασία Ζαμπανιώτου.  H παραπάνω δράση προσέλκυσε αρκετούς εκπροσώπους από τις χώρες που συμμετείχαν στο Michelangelo workshop, οι οποίοι πρότειναν ήδη συνεργασία. Επίσης παρουσιάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός παγκόσμιου περιοδικού με επιστημονικά άρθρα μεταξύ όχι μόνο των πανεπιστημίων του Αριστοτελείου, της Αμερικής και Αγγλίας που απαρτίζουν το δίκτυο του The Triple Helix, αλλά και των χωρών αυτών που παρευρέθηκαν στο Workshop.  Για μια επισκόπηση της δομής του μέλλοντος αυτού τεύχους μπορείτε να δείτε να πρόσφατο δημοσιευμένο περιοδικό σχετικά με Big Pharma μεταξύ των University of Chicago, Aristotle University of Thessaloniki, US Berkeley, Johns Hopkins University, University of Cambridge.

Επιπρόσθετα, η καθηγήτρια Αναστασία Ζαμπανιώτου παρουσίασε τη νεοσύστατη ομάδα RE- ESTArt (RE-think, Environment, Sustainability, Society, Science,Technology, Colture and Art), καθώς και του project TARGET, που αφορά στην ισότητα των δύο φύλων στα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα.

Μέσω της επιλογής της συγκεκριμένης θεματολογίας έγινε δυνατή η προβολή αφενός του ίδιου του πανεπιστημίου κι αφετέρου των πολύπλευρων δραστηριοτήτων και της ενεργητικότητας των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Κατά την διαμονή μας στο Μαρακές συναντήσαμε πρωτοφανή φιλοξενία και από τη συναναστροφή μας με άτομα από άλλες μεσογειακές χώρες εισπράξαμε μεγάλη εκτίμηση και αγάπη για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του Workshop συνδύασε επιτυχώς το επιστημονικό και καλλιτεχνικό προφίλ των παρουσιάσεων με επισκέψεις σε μέρη υψηλού πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Μουσείο των Αρωμάτων, το Grand Musée de Marrakech, τον Jardin Majorelle, την οικία της Denise Masson, τα στενά της Medina και την πλατεία Jamaa el Fna.

Ύστερα από ανταλλαγή ιδεών με φοιτητές άλλων χωρών και την παρακολούθηση των θεμάτων των παρουσιάσεων του Workshop διευρύναμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και επιστρέψαμε με πλούσια εφόδια και όρεξη για περαιτέρω συλλογισμό και δράση. Τα επόμενα βήματα της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθούν μέσω της ομάδας RE-ESTArt και του project TARGET, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αναστασίας Ζαμπανιώτου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ανανεώθηκε η συνεργασία των φοιτητών της Ελλάδας με τους φοιτητές άλλων μεσογειακών χωρών μέσω της νέας εκπροσώπησης της Ελλάδας στην ομάδα του GAMe από την Ευγενία Δημητρίου. Τέλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πιθανή διοργάνωση του 7 ου Michelangelo Workshop στην Ελλάδα το 2018.

Αναστασία Ζαμπανιώτου,

Ελεάννα Γραμματοπούλου, Ευγενία Δημητρίου, Φιλοθέη Καπλάνη, Κατερίνα Χατζήσαρη

Αρχεία:
RMEI_-_Report_Marrakesh.pdf611 Kb