Εκδήλωση Αρχιτεκτονικής Performance "περίπου 0,618"


Εκδηλώσεις
Πέμπτη 17, Μαρτίου 2011 10:17

Αρχιτεκτονική Performance


Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με την τιμητική συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, οργανώνει δύο παραστάσεις - αρχιτεκτονικές Performance με τίτλο «Περίπου 0,618».

Οι performances εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ.- Α.Π.Θ. ‘Κατοικία: Σχεδιάζω, Κατασκευάζω, Σκέπτομαι’ και θα παρουσιαστούν στο κοινό την Δευτέρα 21 Μαρτίου και την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, ώρα 21:00, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

‘Περίπου 0,618’

Mε αφορµή το κείμενο του Martin Heidegger : «Χτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι» και άλλα σχετικά κείμενα, η παράσταση «Περίπου 0,618» (ο αριθμός παραπέμπει στη χρυσή τομή και στο modulor του Le Corbusier), διερευνά το ρόλο του χώρου και των αντικειμένων στην καθημερινή σκέψη και πράξη.
Πρόκειται για µια άτυπη σκηνική γραφή βασισμένη στη συσχέτιση ήχου, εικόνας και κίνησης, που επιχειρεί να διαγράψει τη διαδοχή του χρόνου στις φάσεις µιας αρχιτεκτονικής κατασκευής.
Από την ιδέα και το σχέδιο στην εφαρμογή: στη χάραξη, στην πραγματοποίηση και στην κατοίκηση του χώρου.
Ο ηθοποιός είναι το κέντρο βάρους της performance, ένα σταθερό καλοσχεδιασµένο σημείο μέσα στο πλαίσιο µιας αέναης ευρηματικής –εξέλιξης.
Η performer, µια γυναίκα μηχανικός ασταθούς ισορροπίας και εφήμερων γραµµών, κάτι ανάμεσα σε κάτοικο και αρχιτέκτονα, παρατηρεί τις οικείες «διαδρομές» της σε ένα δεδομένο χώρο-«κατοικία» προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το περίγραµµα της καθημερινότητας της.
Το σκηνικό στήνεται κατά τη διάρκεια που εκτυλίσσεται η παράσταση.
Όταν όλα τα αντικείμενα πάρουν τη θέση τους η παράσταση τελειώνει. Καθώς ο χώρος σταθεροποιείται σε µια θέση, ο κάτοικος επαναλαμβάνει αυτόματα µια σειρά από συνηθισμένες κινήσεις.

Ποιοι είναι άραγε οι μηχανισµοί της ευρηματικής αυτοματοποίησης ;
Με ποιους νόμους εγγράφονται οι χειρονομίες και οι διαδρομές των κατοίκων μέσα σ’ αυτή την σειρά αυτοματοποιημένων χορογραφιών, που ονομάζεται καθημερινότητα;
Το έργο δεν προτείνει απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις, αλλά διερευνά μια παιγνιώδη αναγνώριση της συνήθειας έξω από την καθιερωμένη λογική : Υλικό για σκέψη...

Στοιχεία παράστασης
La main d’oeuvres – σύνθεση, κατασκευή και ερμηνεία σκηνικών αντικειμένων
Σκηνοθεσία, ερμηνεία και μουσική: Κατερίνη Αντωνακάκη
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Sébastien Dault
Συμπαραγωγή Spectacle Vivant en Picardie, Institut International de la Marionnette
µε την συμπαράσταση των Maison de la Culture d’Amiens, Pôle de la Marionnette en Région
Picardie, Maison du Théâtre d’Amiens, Maison de l’Architecture και Musée de Picardie.
Η ομάδα επιχορηγείται από το Τμήμα Υπουργείου Πολιτισμού  στην Πικαρδία και τις τοπικές πολιτιστικές διευθύνσεις Δήµου, Νοµού και Περιοχής (Conseil Régional de Picardie, Amiens Metropole και Conseil General de la Somme).