MARE.14 - Materials and Techniques for the Restoration of Monuments


Νέα της Πολυτεχνικής
Πέμπτη 24, Ιουλίου 2014 15:29

Δελτίο Τύπου

MARE.14
Materials and Techniques for the Restoration of Monuments.
Compatibility, Durability, Sustainability and Economy issues in Retrofitting Heritage Structures

Το MARE “Materials and Techniques for the Restoration of Monuments. Compatibility, Durability, Sustainability and Economy issues in Retrofitting Heritage Structures”, είναι ένα θεσμοθετημένο Διεθνές Σεμινάριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού»  και την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίον, Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θεωρία και πράξη, εστιάζεται στη χρήση συμβατών υλικών αποκατάστασης και στις τεχνικές εφαρμογής τους, ώστε να μην προκαλούνται ανεπιθύμητα δευτερογενή προβλήματα στα μνημεία. Σύγχρονες τεχνικές ενίσχυσης μνημειακών κατασκευών επίσης παρουσιάζονται με το πνεύμα των αρχών της συμβατότητας. Διδάσκουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Αρχαιολόγους, Συντηρητές και άλλους Επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων. Στόχος του MARE είναι να αποτελέσει έναν πόλο μετεκπαίδευσης των επιστημόνων και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Το MARE.14 έλαβε χώρα στις 6-20 Ιουλίου 2014 στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών Α.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου 28 επιστήμονες από Ευρώπη και Ασία έζησαν και εργάστηκαν στο Δίον (Ινδία, Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ολλανδία). Παρακολούθησαν τις διαλέξεις και τα εργαστηριακά μαθήματα και δούλεψαν στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Στόχος ήταν η ανάλυση ιστορικών δομικών υλικών από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον (κονιάματα, οπτόπλινθοι), καθώς και η παρασκευή, έλεγχος και επιτόπια εφαρμογή συμβατών υλικών επέμβασης (κονιάματα, ενέματα, οπτόπλινθοι), βάσει της ολιστικής μεθοδολογίας που έχει αναπτυχθεί την τελευταία 25ετία στο Εργαστήριο Δομικών Υλικών ΑΠΘ. Η απόδοση του εντατικού αυτού Σεμιναρίου ελέγχθηκε με την παρουσίαση των εργασιών των συμμετεχόντων ενώπιον της Οργανωτικής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mare14.com