Τελετή αναγόρευσης του καθηγητή E.S. Savas σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ


Εκδηλώσεις
Πέμπτη 01, Οκτωβρίου 2015 14:55

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών  Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα αναγορευτεί ο Προεδρικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, Εμμανουήλ Ευστάθιος Σάβας (E.S. “Steve” Savas). Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

  • Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο.
  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
  • Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρήστο Αναγνωστόπουλο.
  • Έπαινος του τιμώμενου (Εγκώμιον / Laudatio) από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλο.
  • Αναγόρευση και Επίδοση Διασήμων.
  • Αντιφώνηση και Ομιλία του τιμώμενου, με θέμα: «Public-Private Partnerships: A Strategic New Role for Progressive Governments», «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Ένας Στρατηγικός Νέος Ρόλος για Προοδευτικές Κυβερνήσεις»
  • Μουσικό Πρόγραμμα.
  • Λήξη Τελετής.

Τι βίντεο της αναγόρευσης βρίσκεται εδώ.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου.


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΑΒΑΣ, Προεδρικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, Κολλέγιο Μπαρούχ

EMANUEL EFSTATHIOS SAVAS (E.S. “Steve” Savas), Presidential Professor of the City University of New York, Baruch College

Ο καθηγητής Εμμανουήλ – Ευστάθιος Σάβας, (E.S., “Steve”, Savas)  είναι γιός του Ιωάννη Σαββόπουλου και της Όλγας Λύμπου, Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική από το Σκοπό Ανατολικής Θράκης και έχει διακριθεί φθάνοντας στις υψηλότερες θέσεις, στους τομείς των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.).
Γεννήθηκε το 1931 στην πόλη της Νέας Υόρκης και ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.
Ξεκίνησε την καριέρα του λαμβάνοντας τα πτυχία B.A., B.S. από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου  και στη συνέχεια μεταπτυχιακό, M.A.  και διδακτορικό τίτλο, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.  Εργάσθηκε αρχικά ως ανώτερο στέλεχος στην ΙΒΜ, όπου ασχολήθηκε με εφαρμογές των υπολογιστών στον έλεγχο παραγωγικών δραστηριοτήτων. Δημιούργησε το πρωτοποριακό για την εποχή Ερευνητικό Κέντρο για τα Αστικά Συστήματα (Urban Systems) και εισήγαγε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και προχωρημένων τεχνικών Διοίκησης Επιχειρήσεων – Επιχειρησιακής Έρευνας, στη Διοίκηση των πόλεων.  Η σταδιοδρομία του στον ακαδημαϊκό χώρο προσανατολίστηκε σε νέες κατευθύνσεις και πολύ γρήγορα, εξειδικεύτηκε σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίων Υποθέσεων, Κυβερνητικής Στρατηγικής και Ιδιωτικοποιήσεων, αντικείμενα τα οποία δίδαξε συνεχώς από το 1972, οπότε εξελέγη, απευθείας, τακτικός καθηγητής του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Columbia
Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης δυο φορές, επί δημαρχίας Λίντσεϊ.
Το αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του στη Δημόσια Διοίκηση ήταν το 1981, όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος των Η.Π.Α., Ρόναλντ Ρέηγκαν, τον διόρισε Υφυπουργό Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης.
Το επιστημονικό του έργο έχει σηματοδοτήσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία στο χώρο της Διοικητικής και των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Ο Προεδρικός καθηγητής κ. Σάβας θεωρείται αυθεντία στο χώρο της επιστημονικής του ειδικότητας, έχοντας δημοσιεύσει άνω των 140 εργασιών σε διεθνή περιοδικά και έχοντας συγγράψει και εκδώσει 15 βιβλία. Το ενδιαφέρον για το έργο του είναι παγκόσμιο και  τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.
Υποστήριξε επιστημονικά τη θέση ότι ο ιδιωτικός τομέας, υπό όρους, μπορεί να κάνει καλύτερα πολλά πράγματα, τα οποία σήμερα κάνει ανεπαρκώς, ή με πολύ μεγάλο κόστος, ο δημόσιος τομέας. Οι ιδέες και οι μεθοδολογίες του καθηγητή Savas για την Ιδιωτικοποίηση και τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα έχουν βρει σήμερα πεδίο εφαρμογής σε όλες τις χώρες: κομμουνιστικές, σοσιαλιστικές, καπιταλιστικές, σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Τα προηγούμενα δεν θεωρούνται πλέον ιδεολογικά ζητήματα, αλλά μια πρακτική ρουτίνας στη διαχείριση της παραγωγής και παροχής δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών, η οποία απαιτεί όμως ένα διαφορετικό στρατηγικό ρόλο από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, και επίσης, μεταξύ άλλων, διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο σε ότι γίνεται.
Εκπαιδευτικά εγχειρίδια κατατάσσουν την εργασία του ως μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, μαζί με τις εργασίες των: Πλάτωνα, Μακιαβέλι, Άνταμ Σμιθ, Τζέιμς Μάντισον, Μαξ Βέμπερ και Γουντροου Γουΐλσον. Επίσης αναφέρεται ως ένας από τους δώδεκα επιστήμονες με μεγάλη συμβολή στη Δημόσια Διοίκηση στον εικοστό αιώνα, με τους Χέρμπερτ Σάιμον, Πήτερ Ντίνκελ και Άαρων Βιντλάβσκυ.
Πρόσφατα έχει καθιερωθεί από το Reason Foundation των Η.Π.Α. ετήσιο βραβείο, που φέρει το όνομά του, «Dr. E.S. “Steve” Savas», για τη συμβολή προσώπων ή Ιδρυμάτων στην προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα. Ο πρώτος που βραβεύτηκε με το βραβείο “E.S. Savas” είναι ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Ιντιάνα και νυν πρόεδρος του Πανεπιστημίου Purdue κ. Mitch Daniels.
Ο καθηγητής κ. Σάβας είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά και σύμβουλος της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την ανακατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου ο οποίος καταστράφηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο  Εμπορίου, την 11η Σεπτεμβρίου 2011.