Η Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) αποτελεί την μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα. Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια επιτέλεσαν 5 φιλόδοξοι φοιτητές του Α.Π.Θ. το 2015 δημιουργώντας  το project Aeronautics.

Το εγχείρημα της ASAT υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στο οποίο υπάγεται η ομάδα από την ίδρυσή της.

Σήμερα, η οικογένεια της ASAT έχει μεγαλώσει και παράγει ερευνητικό έργο με τρία διαφορετικά projects, το Aeronautics, το Rocketry και το CubeSat ενώ αριθμεί περισσότερα από 70 ενεργά μέλη.

  • 1η ομάδα αεροναυπηγικής στην Ελλάδα στο Air Cargo Challenge
  • 1ος νανοδορυφόρος της Ευρώπης που θα φέρει βιολογικό πείραμα πρωτοφανούς κλίμακας
  • 1 από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ

Aeronautics

Αντικείμενο έρευνας του Aeronautics είναι η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων, αλλιώς UAVs. Αυτό περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την αεροδυναμική και κατασκευαστική μελέτη και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Στόχος του η ικανοποίηση συγκεκριμένων αποστολών, όπως η ανύψωση φορτίων ή η μεγάλη αυτονομία εν πτήσει.

Από τις συμμετοχές του 2017 και του 2019 στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge, η ASAT κατέχει την πρώτη(2017 &2019) και δεύτερη(2η συμμετοχή 2019) θέση ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς επίσης συγκαταλέγεται πλέον στις 10 καλύτερες ομάδες αεροναυπηγικής του κόσμου! Επόμενο εγχείρημα, θα αποτελέσει η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία.

CubeSat

Στο συγκεκριμένο project, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται ένας νανοδορυφόρος με διαστάσεις 10 x 10 x 30 cm. Η ASAT αποτελεί μία από τις τρεις μόνο ευρωπαϊκές ομάδες που εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα “Fly Your Satellite! 3” του Εκπαιδευτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Μέσω του νανοδορυφόρου θα πραγματοποιηθεί πείραμα βιολογικής φύσεως σε χαμηλή τροχιά. Στόχος της αποστολής είναι η μελέτη της επίδρασης των αφιλόξενων συνθηκών του διαστήματος σε κύτταρα παρεμφερή με τον ανθρώπινο οργανισμό σε μοριακό επίπεδο. Ο νανοδορυφόρος της ASAT θα αποτελέσει όχι μόνο τον πρώτο του ΑΠΘ, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης που θα ενσωματώσει βιολογικό πείραμα πρωτοφανούς κλίμακας!

Rocketry

Κύριο όραμα του Rocketry αποτελεί η διάδοση της πυραυλικής επιστήμης σε εθνικό επίπεδο, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό Spaceport America Cup (SAC), τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο. Μάλιστα, η αποδοχή του project στον SAC για το έτος 2021 υποδηλώνει υψηλά επίπεδα αφοσίωσης ως προς την επίτευξη στόχων! Σκοπός μας στον διαγωνισμό είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και εκτόξευση ενός πυραύλου στο υψόμετρο των 3 χιλιομέτρων και η ασφαλής ανάκτησή του. Μετά την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση των μοντέλων της, στις 22 Μαρτίου του 2019, η ASAT αποτελεί την πρώτη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που έχει εξ’ ολοκλήρου σχεδιάσει, κατασκευάσει και εκτοξεύσει τον δικό της πύραυλο.


Official Page: https://www.asat.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/ASATeuroavia/
Instagram: https://www.instagram.com/asat_auth/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/aristotle-space-&-aeronautics-team
Twitter: twitter.com/asat_euroavia/
YouTube: https://www.youtube.com/c/ASAT-AUTh1
E-mail: info@asat.gr