Διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Θωμόπουλου


Εκδηλώσεις
Παρασκευή 24, Απριλίου 2015 15:40

Πρόσκληση στη διάλεξη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Θωμόπουλου

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 και ώρα 19.00 στην αίθουσα 301


Δημήτρης Θωμόπουλος

Από τη Συνθετική Δομή στην Κατασκευή

Η παρουσίαση προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο που έχουν στη συγκρότηση του αρχιτεκτονικού “λόγου” μια σειρά από βασικές έννοιες όπως ο τόπος, η μνήμη, η υλικότητα και η δομή. Με διαφορετικό σημείο αναφοράς και αφετηρίας, οι συσχετίσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του αρχιτεκτονικού έργου, του δημιουργού, του χρήστη και του κοινωνικού περιβάλλοντος καθορίζουν τελικά τόσο τη δημιουργία όσο και τη θεώρηση του εκάστοτε έργου.

Οι βασικές αυτές έννοιες θα επιχειρηθεί να ανιχνευθούν σε μια σειρά από έργα που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο δέκα ετών και περιλαμβάνουν τόσο υλοποιημένα έργα όσο και μελέτες μικρής αλλά και συνθετότερης κλίμακας. Μέσα από αυτά ιχνηλατούνται σχέσεις και έννοιες που ανακαλύπτονται, εξελίσσονται, μεταλλάσσονται και επιστρέφουν σε μια συνεχή, ανοικτή πορεία.


Ο Δημήτρης Θωμόπουλος είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1999) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ε.Μ.Π. (2001). Έχει λάβει τα Βραβεία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2007 – 2009» και «Καλύτερη μελέτη των ετών 2009 – 2013» από τη διεθνή επιθεώρηση αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ. Έχει λάβει μια σειρά από διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος αρχιτεκτονικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην 7η Bienalle Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (2012) και στην East Centric Architecture Triennale (2013). Έχει περισσότερες από είκοσι δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού έργου σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων ερευνητικού έργου και εισηγήσεων σε Διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις. Δίδαξε αρχιτεκτονική σύνθεση στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ από το 2005 έως το 2011 ως λέκτορας 407/80 ενώ από το 2011 διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση στην Αρχιτεκτονική Σχολή του πανεπιστημίου Frederick Λευκωσίας.



http://dthomopoulos.com/