Μήνυμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά


Νέα της Πολυτεχνικής
Τρίτη 25, Σεπτεμβρίου 2018 10:22

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θέλω να μοιραστώ μερικές σκέψεις και πληροφορίες μαζί σας.

Η ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 μας επεφύλαξε ορισμένα ευχάριστα γεγονότα, όπως διακρίσεις συναδέλφων, επιτυχίες φοιτητικών μας ομάδων, σύναψη νέων συμφωνιών συνεργασίας με ξένα ιδρύματα και με το 308 ΠΕΒ, αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων, κ.ά. Θεωρώ ακόμη μεγάλη επιτυχία των Τμημάτων της Σχολής το ότι ολοκληρώθηκε εγκαίρως η εργώδης προσπάθεια επανίδρυσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας.

Στα θετικά ανήκει οπωσδήποτε η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση πολλών κοινόχρηστων χώρων της Σχολής. Ακόμη θετικότερη είναι η ανταπόκριση των φοιτητών μας στην προσπάθεια αυτή. Σημειώνω με την ευκαιρία, ότι για τον περιορισμό της παραβατικότητας τοποθετήθηκε τον Αύγουστο κιγκλίδωμα στην κεντρική είσοδο, ώστε να μπορεί να μείνει κλειστή η Σχολή. Τις καθημερινές θα κλείνει από τις 11 και μισή το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Τα Σάββατα θα είναι ανοικτή από τις 9 και μισή το πρωί ως τις 3 και μισή το μεσημέρι (οπότε και θα υπάρχει φύλακας στο θυρωρείο), ενώ τις Κυριακές θα είναι κλειστή. Φυσικά, θα ανοίγει με ειδική άδεια για έκτακτες εκδηλώσεις ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνω ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των χώρων της Σχολής από επιτροπή της Κοσμητείας και θα γίνει προσπάθεια καλύτερης αξιοποίησής τους.

Στα αρνητικά της ακαδημαϊκής χρονιάς είναι η οριστική απώλεια του πόρου του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Οφείλω, μάλιστα, να σας ενημερώσω ότι μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία έφθασε στο σημείο να ζητάει με αγωγή χρήματα που είχαμε εισπράξει, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα!

Σημαντικές ζημίες είχε η Σχολή από μεγάλες νεροποντές, που συνέβησαν πριν την ολοκλήρωση του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων, η κατασκευή του οποίου είχε δρομολογηθεί, χάρις στις προσπάθειες του κ. Κατσάμπαλου. Ελπίζω ότι στο εξής ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος.

Η χρονιά σημαδεύτηκε ακόμη από την απώλεια συναδέλφων, εν ενεργεία και αφυπηρετησάντων.

Τέλος, οι ποικίλες προσπάθειες για τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Σχολής, δεν είχαν τα αποτελέσματα που όλοι θα θέλαμε. Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη είναι η διακοπή της χορήγησης υποκαταστάτων από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ. Με την ευκαιρία, παρακαλώ για την ενεργότερη συμμετοχή όλων στις σχετικές δραστηριότητες της Σχολής και του Πανεπιστημίου μας γενικότερα.

Τα όσα θετικά έγιναν αυτή τη χρονιά οφείλονται στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων. Αναγνωρίζοντας τη συνδρομή τους, οφείλω να ευχαριστήσω:

-Τις Πρυτανικές αρχές για τη συμπαράστασή τους σε διάφορα θέματα.

-Τα μέλη της Κοσμητείας και διάφορων επιτροπών για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην καλύτερη λειτουργία της Σχολής.

-Τους συναδέλφους που έδωσαν τη συμβουλή τους και τη συμβολή τους σε διάφορα μικρά και μεγάλα θέματα.

-Τα μέλη της Γραμματείας της Σχολής για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλλουν.

-Τα μέλη των εξαιρετικών φοιτητικών ομάδων που έφεραν διακρίσεις, καθώς και όσους βοήθησαν συμφοιτητές τους ή πρόσφεραν στο να γίνει καλύτερη η Σχολή. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους πάλεψαν για να περιορίσουν τις ζημιές, όταν πλημμύρισαν διάφοροι χώροι. Αναφέρω ενδεικτικά τα μέλη της Θεατρικής ομάδας και της ομάδας ART, που αγωνίσθηκαν να καθαρίσουν τους υπόγειους χώρους της Πτέρυγας των Αρχιτεκτόνων, καθώς και τους 4 φοιτητές που βοήθησαν στη διάσωση της βιβλιοθήκης των Πολιτικών Μηχανικών.

-Τα μέλη των συνεργείων καθαριότητας και φύλαξης, που παλεύουν φιλότιμα να κρατήσουν τους χώρους της Σχολής σε αξιοπρεπή κατάσταση, παρ’ ότι ο αριθμός τους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον προηγούμενο κοσμήτορα κ. Κατσάμπαλο και τα μέλη παλαιότερων Κοσμητειών για όσα θετικά κληροδότησαν στην παρούσα Κοσμητεία.

Εύχομαι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να είναι καλύτερη για τον καθένα από μας, για τη Σχολή μας, για το Πανεπιστήμιό μας, για τη χώρα μας.


Ο Κοσμήτωρ
Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής