Διακρίσεις Μελών της ομάδας «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» του Δικτύου RMEI, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Διακρίσεις Μελών της ομάδας «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» του Δικτύου RMEI, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στα πλάισια του 7ου Michelangelo Workshop:"Disaster risk reduction & gender inequality, connections with high–education in the Mediterranean" στη Ρώμη.


Νέα της Πολυτεχνικής
Τρίτη 09, Ιουλίου 2019 21:56

Η ομάδα RMEI (Réseau Méditerranéen des Ecoles d'Ingénieurs et de Management) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη ΡΩΜΗ

H oμάδα «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Ρώμη.

Στις 26-30 Ιουνίου 2019 έλαβε χώρα το 7ο Michelangelo Workshop, με θέμα “Disaster risk reduction & gender inequality, connections with high – education in the Mediterranean” στη Ρώμη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από μια τετραμελή ομάδα φοιτητών, η οποία αποτελείται από τον Νικόλαο Καλμουκίδη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα CHEM-E-CAR), τον Χριστόφορο Κετζιτζίδη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα COMVOS), την Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα CHEM-Ε-CAR) και την Αναστασία Πρίτσα (Τμήμα Χημικών Μηχανικών - Ομάδα CHEM-Ε-CAR, FITP), υπό την επίβλεψη της  Αναστασίας Ζαμπανιώτου, καθηγήτριας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Michelangelo Workshop είναι μια ετήσια συνάντηση φοιτητών της Μεσογείου με σκοπό και στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σε θέματα επιστήμης, μηχανικής, καινοτομίας, τέχνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των φύλων και Πολιτισμού. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του RMEI, Réseau Méditerranéen des Ecoles d'Ingénieurs et de Management, του GAMe, Giovani Ambasciatori Mediterranei και του TARGET, Takinga Reflexive Approach to Gender Equality for universities Transformation, για την έμπνευση και τη διάδοση μίας ενιαίας Μεσογειακής ιδέας, που θα πηγάζει από τις κοινές ρίζες και θα έχει στόχο την κοινή ανάπτυξη των Μεσογειακών χωρών. Συγκεκριμένα, φέτος συμμετείχαν συνολικά 32 φοιτητές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο, την Τυνησία, την Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Τα έξοδα και για τους τέσσερις Έλληνες φοιτητές καλύφθηκαν από πηγές ευρωπαϊκών προγραμμάτων η εξασφάλιση των οποίων έγινε  από την υπεύθυνη καθηγήτρια Αναστασία Ζαμπανιώτου.

Στα πλαίσια του Workshop παρουσιάστηκαν από τους φοιτητές  της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ισότητα των φυλών «Resilience and gender equality in the case of wild fire in Attiki, synergy with TARGET». Στα πλαίσια της πολύμηνης εργασίας που εκπόνησαν οι φοιτητές πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, Σπυρίδων Βαρσάμη, με τον παρουσιαστή δελτίου καιρού της κρατικής τηλεόρασης, Σάκη Αρναούτογλου και την καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Ζαμπανιώτου. Η τελική παρουσίαση περιελάμβανε τη μελέτη της πυρκαγιάς στο Μάτι από περιβαλλοντική, επιστημονική, κοινωνική προσέγγιση με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων. Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αποστολής διακρίθηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Workshop. Ειδικότερα, 1η θέση κατάφερε να κατακτήσει η Αναστασία Πρίτσα στο διαγωνισμό Photo contest & Video competition στις 28 Ιουνίου. Στους δύο διαγωνισμούς στις 29 Ιουνίου 1η θέση κατέκτησαν ο Νικόλαος Καλμουκίδης και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου με την κατασκευή μακέτας στην προσομοίωση σεισμού The resilient sticks, και ταυτόχρονα μια ακόμα 1η θέση για την ελληνική συμμετοχή για την Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου στο Game Simulation R-EAGLE-S με την ομάδα Education-Citizen Group.

Με την παρουσίαση του θέματος για την πυρκαγιά στο Μάτι επιτεύχθηκε η σύνδεση των φυσικών καταστροφών με την κοινωνική ανθεκτικότητα και τη θέση της από τη σκοπιά των φοιτητών.

Το Workshop πραγματοποιήθηκε στο Sapienza University – Faculty of Engineering της Ρώμης το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο μερικά μόλις μέτρα από το Κολοσσαίο που στο παρελθόν αποτελούσε μοναστήρι. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου αλλά και στην Εκκλησία Saint Peter in Chains που στεγάζεται δίπλα από το πανεπιστήμιο του Sapienza στην οποία οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μοναδικής αξίας γλυπτό του Michelangelo, το Άγαλμα του Μωυσή.

Εν συνεχεία, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Ρώμη, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της, αλλά και να συναναστραφούν με τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Μεσογείου από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο, την Τυνησία και την Παλαιστίνη, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας κοινές εμπειρίες.   

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενθουσιώδης συζήτηση για τη διοργάνωση του επόμενου Michelangelo Workshop στην Ελλάδα.


Η ομάδα της Πολυτεχνικής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Νικόλαος Καλμουκίδης, Χριστόφορος Κετζιτζίδης, Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου, Αναστασία Πρίτσα

Αρχεία:
TELIKO_REPORT_2019.pdf711 Kb