Παγκόσμια διάκριση για την ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ


Category: Νέα της Πολυτεχνικής
Wednesday 09, September 2015 10:31

Τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Robocup Rescue 2015, στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων (Best of class in autonomy) κατέκτησε η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora (Programme for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα Pandora ισοβάθμησε σχεδόν με την ομάδα Hector του Πανεπιστημίου του Darmstadt και πλησίασε βαθμολογικά πολύ κοντά στην πρώτη θέση. Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Robocup Rescue 2015 πραγματοποιήθηκε από 17 έως 23 Ιουλίου 2015, στο Hefei της Κίνας.

Στόχος του Διαγωνισμού Robocup Rescue που συγκεντρώνει συμμετοχές από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι η ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων, τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους όπου έχουν υποστεί καταστροφή και να ανιχνεύουν επιζώντες.
Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora του ΑΠΘ συστάθηκε το 2007. Σήμερα απαρτίζεται από τον Αν. Καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον Επίκ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, τον Επίκ. Καθηγητή Χαράλαμπο Δημούλα, τον Δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλια, καθώς και από 23 προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ.

Στο Διαγωνισμό RoboCup Rescue η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τέσσερις φορές (2008, 2009, 2011, 2013) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα PANDORA κατακτά τη 2η θέση του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Robocup Rescue στη συγκεκριμένη κατηγορία και, μάλιστα, η δεύτερη συνεχόμενη από το διαγωνισμό του 2013, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2014, στη Βραζιλία, για οικονομικούς, αποκλειστικά, λόγους.

Στην ομάδα Pandora 2015 μετείχαν οι:

Γερομιχαλός Δημήτρης Παναγιώτης, Ευαγγελάκος Πέτρος,
Ζήσης Κωνσταντίνος, Κίρτσιος Δημήτριος,
Κούρος Γεώργιος, Κοφινάς Μιλτιάδης,
Λυκάρτσης Γιάννης, Μιχαλαϊδης Νικόλαος,
Μποσδελεκίδης Βασίλης, Μυλωνάκης Ελευθέριος,
Παναγιώτου Κωνσταντίνος, Παπαδοπούλου Ελισάβετ,
Πέππας Κώστας, Πρωτοπαπάς Μάριος,
Σαμαράς-Τσακίρης Κωνσταντίνος, Σιδέρης Κωνσταντίνος,
Τάρας Νικόλαος, Τριανταφυλλίδης Άγγελος,
Τσίπας Νικόλαος, Τσιριγώτης Χρήστος, Φιλοθέου Αλέξανδρος
Χατζηελευθερίου Ειρήνη, Χούτας Βασίλης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό www.robocup2015.org και για την ομάδα Pandora http://pandora.ee.auth.gr/ , https://www.facebook.com/pandorarobotics